alkoholna picaLuksuzne, postojane, možda i najzahtevnije etikete za izradu.
Etikete za alkoholna pića moraju da budu postojane tokom više godina i da pritom ne promene izgled, a stoje u podrumu, frižideru, kibli i sličnim uslovima. Od velike je važnosti da za sve to vreme svojim izgledom reprezentuju proizvod.
Uobičajeno je u Evropi da vinska etiketa bude na papiru. To su takozvani vinski materijali, u stvari su to različite vrste papira i sintetike sa teksturom kod kojih je povećana lepljivost. U Srbiji koristimo materijale koji se koriste i u Francuskoj, Italiji ili bilo gde u svetu.
Materijal koji se odabere diktira tehniku štampe. Flexo, letterpress ili sito su podjednako zastupljeni u izradi vinskih etiketa. Očekivano je da etiketa bude luksuzna, to se postiže zlatotiscima, blindrucima i drugim doradama.
Kod etiketa za rakije i likere ne postoje stroga ograničenja u izboru materijala. Mogu se raditi i na vinskim materijalima a i na standardnim materijalima kao na primer sjajni papir, polipropilen, srebrne i zlatne folije... Na svim tim materijalima mogu se raditi sve vrste dorada.
Promedia prerađuje preko 70% vinskih materija u Srbiji i u ovom segmentu proizvodnje samolepljivih etiketa imamo najviše iskustva i referenci.